Dostupni linkovi

Umrla Verica Barać


Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać preminula je u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti, javlja Beta. Baraćeva se triput borila protiv kancera - prvi put 1996, a drugi put četiri godine kasnije, a nedavno se opaka bolest vratila i treći put.

Verica Barać je pokretala brojne teme o korupciji i u javnosti je prepoznata kao jedna od najvećih boraca u Srbiji protiv te društvene pošasti.

Rođena je 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe.

Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za gradjansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

Dobitnica je nagrade "Vite poziva" za 2011. godinu koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.
XS
SM
MD
LG