Dostupni linkovi

U Siriji žestoke borbe pobunjenika i vojske


Jutros su u Damasku u Siriji započele žestoke borbe pobunjenika i sirijske vojske lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu. Svjedoci kažu da distriktom Al Mezze odjekuju pucnji mitraljeza i minobacača.

U Al Mezzeu se nalaze sigurnosna postrojenja al-Assadovih snaga i to je dio grada koji se najviše čuva. U januaru je sirijska armija zauzela nekoliko predgrađa Damaska. Al Mezze je bio poprište velikih antivladinih protesta.

"Vode se žestoke borbe, a mogu se čuti i snažne ekspolozije. Policija je blokirala nekoliko sporednih ulica, a sada ne radi ni ulična rasvjeta", rekao je jedan od stanovnika.

Opozicioni aktivist Amer as-Sadeq je izjavio za BBC da je razgovarao sa svojim kontaktima u Damasku od kojih je saznao da se u pet minuta čuju po četiri eksplozije, a nakon toga slijedi pucnjava iz mitraljeza.

Ovi sukobi su uslijedili nakon eksplozija nekoliko bombi u grada Aleppou tokom vikenda. Tada su poginule dvije, a povrijeđeno 30 osoba.

Dan ranije je u Damasku poginulo 27 ljudi, a 97 ih je ranjeno u dvije eksplozije. Državna televizija je opisala eksplozije kao terorističke napade. Aktivisti opozicije su optužili vlasti da su organizovali incidente kako bi ih diskreditirali.

Predsjednik Assad pokušava poraziti naoružane pobunjenike. UN procjenjuje da je u sukobima u Siriji poginulo 8.000 ljudi. Assad insistira da se njegove trupe bore protiv "naoružanih bandi" koje žele destabilizovati Siriju.
XS
SM
MD
LG