Dostupni linkovi

IZ Novi Sad: Spekulacije o izgradnji džamije narušavaju mir


Predstavnici Islamske zajednice Novi Sad i Saveta Mesne zajednice novosadskog naselja Adice ocenili su danas da su spekulacije o izgradnji džamije u tom delu Novog Sada pokušaj narušavanja mirnog suživota Srba i muslimana.

Predsednik Islamske zajednice Novi Sad Tatari Sami na konferenciji za novinare optužio je "Jusufspahiće iz Beograda" da su pokušali da unesu nemir u život građana Adica, najavama da će u subotu, 17. marta, na dan osme godišnjice paljenja džamija u Beogradu i Nišu, položiti kamen-temeljac za izgradnju Islamskog kulturno-verskog centra.

"Nama nije cilj da se zavadimo sa svojim komšijama Srbima u Adicama. Jusufspahići su bacili kosku u pokušaju da nas zavade, po scenariju sličnom onom u Makedoniji, kada je jedan čovek bacio kosku pa se sada ljudi tamo tuku i biju", rekao je Tatari Sami.

On je naveo da je Islamska zajednica Novi Sad dobila dozvolu gradskih vlasti da dogradi postojeći verski objekat u Futoškoj ulici. Precizirao je da je planirano da taj objekat ima 5.000 kvadratnih metara i da bude na četiri sprata, a izgradnja zavisi od priliva novca od donatora.

Tatari Sami je dodao da u delu Adica gde je navodno trebalo da se gradi džamija, ne postoji "nijedna muslimanska kuća" i rekao da razume nezadovoljstvo Srba sa Adica koji su juče protestovali, tvrdeći da se na tom placu planira izgradnja osnovne škole.
XS
SM
MD
LG