Dostupni linkovi

Kamerun: U Nacionalnom parku ubijeno preko 500 slonova


Lovokradice su od januara ubile više od 500 slonova u Nacionalnom parku Buba Nđida na severu Kameruna, ocenio je danas upravnik turističkog centra u ovom rezervatu.

Taj broj se znatno razlikuje od procene Vlade koja navodi da je u istom periodu u parku ubijeno 128 slonova. Vlada je javila da je preduzela mere da zaštiti slonove.

"Mi (upravnici i radnici u parku) smo svi jednoglasni u tome da smatramo da je ubijeno preko 500 slonova", rekao je Pol Bur, direktor turističkog centra ovog parka.

On je rekao da su čak lovokradice koje dolaze iz Sudana i Čada, rekle meštanima da su ubili 650 slonova, i da on smatra da je ta cifra "vrlo moguća".

"Mogao bi se znati tačan broj ubijenih zivotinja da vlada hoće da izdvoji sredstva, ali očigledno vlada želi da umanji razmere ubijanja", dodao je.

Bur je dodao da se lovokradice pomerila ka jugoistočnom delu parka u pravcu granice sa Centralnom Afrikom i Čadom.

Lovokradice su po njegovim rečima organizovane kao vojska, dobro opremljene i potpuno spremne da oružano reaguju na pokušaj kamerunskih snaga da ih zaustave.

Od početka marta kada je vojska poslata u park, poginuli su dva vojnika i jedan lovokradica, prema informacijama koje vlasti nisu potvrdile, ali ni demantovale.

Vlada u Kamerunu je oštro kritikovana zbog toga što je kasno delovala u parku Buba Nđida.

"Vojne snage su stigle isuviše kasno da bi spasle većinu slonova u parku i u isuviše malom broju da bi odvratile lovokradice", rekla je u četvrtak Nataša Kofovorola Kvist, predstavnica Svetskog fonda za prirodu (WWF) u centralnoj Africi.
XS
SM
MD
LG