Dostupni linkovi

Grčka: Pasok bira predsjednika


Pasok, stranka grčkih socijalista koja je strmoglavo izgubila popularnost, danas bi trebala ministra financija Evangelosa Venizelosa izabrati za nasljednika Georgesa Papandreua, bivšeg premijera iz dinastije osnivača stranke.

Isprva stranka ljevice s izrazitim obilježjima "Trećeg svijeta" i populizma, Pasok se postupno razvijao u umjerenu stranku lijevog centra koja je vladala više od 20 godina od povratka demokracije u Grčku 1974.

Izbor predsjednika Pasoka donosi kraj utjecaja obitelji Papandreu, jedne od velikih političkih obitelji u Grčkoj, ističu analitičari. Profesor ustavnog prava, ministar financija koji je s premijerom Lucasom Papademosom izradio složeni plan restrukturiranja grčkog duga, Venizelos je jedini kandidat za vodstvo stranke koja prema anketama ima najmanju potporu birača od svog osnutka, samo 11 posto.

Stranku je zadnjih godina napustilo 30-ak parlamentarnih zastupnika suočenih s gnjevom birača zbog rezanja plaća i povećavanja poreza, no Venizelos ističe kao cilj pobjedu na izborima koji će se održati za šest do sedam tjedana.

Najavio je da će nakon izbora u nedjelju odstupiti s dužnosti ministra financija i posvetiti se obnovi stranke i privlačenju birača.

Odbacio je mogući savez sa strankama ljevice koje privlače birače, javlja HINA.
XS
SM
MD
LG