Dostupni linkovi

Vozač belgijskog autobusa prilikom sudara nije bio pijan


Vozač belgijskog autobusa, koji je udario u zid tunela u Švicarskoj pri čemu su poginula 22 djeteta i šest odraslih osoba, nije imao tragova alkohola u krvi, rezultati su obdukcije.

Švicarski tužioci rekli su da nema indicija da se podrži teorija da je uzrok nesreće loše zdravstveno stanje vozača, javio je BBC.

"Analiza nije pokazala tragove krvi u alkoholu", rekao je tužilac Olivier Elsig, iznoseći rezultate obdukcije.

Vlasti su odbacile i mogućnost, koja se pojavila u belgijskim i švajcarskim medijima, da je vozač možda u trenutku nesreće mijenjao DVD.

Portparol švicarske policije Renato Kalbermatten rekao je da sigurnose kamere u tunelu nisu potvrdile ovu teoriju, opisujući je kao "običnu spekulaciju" u ovoj fazi istrage.

Policija je, takođe, saopštila da se autobus nije kretao prekomjernom brzinom.

Nesreća se dogodila u utorak kada je autobus udario u zid tunela. Autobusom su se vozila djeca koja su se vraćala sa školske ekskurzije. Većina žrtava su belgijska djeca, šestoro su Holanđani, a jedno ima britansko državljanstvo. Svih šest odraslih osoba u autobusu je poginulo.

Osmoro od povrijeđene djece prebačeno je u četvrtak kući, a u petak je u Belgiju vraćeno još 12 djece. Četvoro najteže povrijeđene djece nalazi se na liječenju u bolnicama u Lozani i Bernu. Tijela nastradale djece vraćena su u Belgiju.
XS
SM
MD
LG