Dostupni linkovi

Džordž Kluni uhapšen na protestu u Vašingtonu


Glumac Džordž Kluni uhapšen je tokom protesta ispred ambasade Sudana u Vašingtonu i sa lisicama na rukama je priveden u policiju na saslušanje.Osim holivudske zvijezde, policija je privela još trojicu demonstranata, nakon što su se "tri puta oglušili o usmena upozorenja da se udalje od ambasade", pišu američki mediji.

Kluni i grupa aktivista optužuju sudanskog predsjednika Omara al-Bašira da je izazvao humanitarnu krizu time što sprječava dostavljanje hrane i pomoći području Nuba planina na granici sa Južnim Sudanom.

Kluni je rekao okupljenima da želi da privuče što više pažnje javnosti kako bi što prije pomogao narodu Sudana. On je dodao i da ga je tokom razgovora sa američkim predsjednikom Barakom Obamom impresionirala Obamina želja da ličnim angažovanjem riješi situaciju u Sudanu.

"Ukoliko u naredna tri-četiri mjeseca ne preduzmemo zaista ozbiljne korake, imaćemo pravu humanitarnu katastrofu", rekao je Kluni, koji je na protestu bio u društvu oca Nika i nekoliko američkih kongresmena.

Grupa demonstranata je nosila transparent na kome je pisalo "Sudan: Stop oružju masovnog izgladnjivanja".

Kluni je prošle nedjelje posjetio nestabilni region na granici između Sudana i nedavno osamostaljenog Južnog Sudana, gdje je razgovarao sa stanovnicima koji su primorani da se kriju u pećinama od vazdušnih napada sudanske vojske.
XS
SM
MD
LG