Dostupni linkovi

Marš SS-ovaca u Rigi i protest antinacista Talinu


Oko 1.500 veterana letonske legije koja se u okviru zloglasne nacističke formacije SS borila u Drugom svetskom ratu, i njihovi simpatizeri, održalo marš u Rigi.

Učesnici marša su prethodno prisustvovali crkvenoj misi, a potom se prošetali starim delom Rige sve do spomenika Slobode gde su položili cveće. Istovremeno, u Rigi je održan i antinacistički marš, pa je prisustvo policije na ulicama bilo pojačano.

Policija je privela samo tri osobe zato što su nosile simbole zabranjene u Letoniji - nacistički kukasti krst i komunistički srp i čekić.

Učešće letonske jedinice u okviru Vafen SS i dalje razbuktava strasti u toj baltičkoj zemlji kao i u inostranstvu. Moskva i ruska manjina u Letoniji u njoj vidi veličanje nacizma, a bivši borci te divizije i njihove pristalice navode da oni nisu bili nacisti već su se borili za nezavisnost.

Oko 146.000 Letonaca bilo je angažovano ili se uključilo u Vafen S S, elitne jedinice nacističkog režima.

Kao znak protesta protiv marša veterana letonske legije zloglasne nacističke formacije Vafen SS koji je održan u Rigi, pripadnici estonske antinacističke organizacije održali su danas protest pred letonskom Ambasadom u Taljinu.

Demonstranti su nosili transparente na kojima su na ruskom i letonskom ispisane poruke: "`ne` renesansi nacizma u Evropi", "Heroji? Vafen SS, vi ste položili zakletvu Hitleru a ne Letoniji", "Mi smo protiv toga da se glorifikuje Vafen SS".


U Letoniji se 16. marta obilježava Dan legionara. Iako nije državni praznik, na ovaj dan održavaju se parade u Rigi u čast 140 000 muškaraca koji su se borili u Letonskoj legiji, borbenim njemačkim jedinicima Vafen SS.
XS
SM
MD
LG