Dostupni linkovi

Makedonija i Crna Gora imaju zajedničke evropske ciljeve


Crna Gora i Makedonija imaju iste evropske i evroatlantske ciljeve i biće partneri u integracionim procesima, saglasili su se danas u Skoplju crnogorski i makedonski predsjednik Filip Vujanović i Đorđe Ivanov.

Vujanović i Ivanov naglasili su na konferenciji za novinare da dvije zemlje imaju zajednički cilj - punopravno članstvo u EU i NATO-u, a opredijeljene su i za unapređenje ekonomske saradnje i poboljšanje saobraćajnih veza.

"Sve što Crna Gora uradi pozitivno na putu evropskih integracija dobro je za Makedoniju, kao što i napredak Makedonije na evropskom putu ima pozitivan uticaj kako na Crnu Goru, tako i na cijeli region", istakao je Ivanov.

Predsjednici dvije države naglasili su da Crna Gora i Makedonija očekuju poruke ohrabrenja sa samita NATO-a u Čikagu.

Vujanović je istakao da je Crna Gora, prema ocjeni zvaničnika NATO-a, ispunila uslove za što skoriji prijem u ovu alijansu. "Mislim da je Crna Gora veoma blizu, odnosno na pragu NATO-a. Želim da i Crna Gora i Makedonija što prije budu punopravne članice Sjevernoatlantskog saveza", rekao je Vujanović.

Vujanović, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Makedoniji, sastao se i sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, a razgovaraće i sa predstavnicima Crnogoraca u ovoj državi.

Vujanoviću će sutra biti uručeno priznanje počasnog građanina Skoplja.
XS
SM
MD
LG