Dostupni linkovi

Damask saopštio da želi saradnju sa Ananom


Sirija je danas potvrdila da sarađuje sa međunarodnim izaslanikom Kofijem Ananom koji bi danas trebalo da predstavi Savjetu bezbjednosti svoje prve zaključke o situaciji u Siriji, ali je Damask ponovio odlučnost u borbi protiv terorizma koji je doveo do nasilja u zemlji.

Sirijska vlada se obavezala da štiti svoje sunarodnike razoružavanjem terorista i nastavlja da traži političko rješenje krize sarađujući sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige Kofijem Ananom, navodi se u pismu Ministarstva vanjskih poslova upućenom UN i šefu Savjeta bezbjednosti.

U ovom pismu Sirija poziva sve zemlje i organizacija da se bore protiv terorizma da izvrše pritisak na sve poznate strane kako bi prestale da podržavaju terorizam i kako bi se okončalo prolivanje krvi, u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN o borbi protiv terorizma.

Sirijski režim, koji se već godinu dana suočava sa narodnim nezadovoljstvom i pobunom kojom se traži promjena režima, odbija da prizna veličinu ovih protesta i poredi ga sa terorizmom.

Prošlog vikenda specijalni izaslanik UN i Arapske lige sastao se u dva navrata sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom u Damasku.

Tokom ovih susreta bivši generalni sekretar UN predao je Damasku svoje prijedloge za okončanje nasilja u zemlji.

Međunarodni mediji objavili su 14. marta da je Anan dobio odgovor od sirijskog lidera na te prijedloge. Anan bi trebalo da danas Savjetu bezbjednosti predstavi svoje prve zaključke o situaciji u Siriji.
XS
SM
MD
LG