Dostupni linkovi

Martinović se na sudu branio ćutanjem


Bivši haški osuđenik Vinko Martinović Štela branio se danas ćutanjem pred zagrebačkim sudom, gdje je priveden zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. godine u Mostaru.

Nakon ispitivanja Martinović je vraćen u pritvor u Remetincu, a istražni sudija je spis vratila Županijskom državnom tužilaštvu radi podizanja optužnice ili eventualne dopune istrage.Uhapšen je sinoć na graničnom prijelazu kod Metkovića po međunarodnoj potjernici.

Protiv Martinovića je na snazi i međunarodna potjernica raspisana po nalogu zagrebačkoga Županijskog suda, pred kojim je još od 1998. godine optužen za ubistvo jedne žene u Mostaru.

Iste godine na zagrebačkom sudu nepravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud pet dana prije njegovog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. godine ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

Martinović, Hrvat iz BiH, nedavno je pušten iz italijanskog zatvora, nakon što je odslužio dvije trećine osamnaestogodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u BiH.

On je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini i 1993. i 1994. godine. U istom procesu Mladen Naletilić, zvani Tuta osuđen je na 20 godina zatvora.

Naletilić i Martinović osuđeni su za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna u Mostaru, na čijem su čelu bili.
XS
SM
MD
LG