Dostupni linkovi

Martinović danas pred istražnim sudijom Županijskog suda


Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas će biti ispitan haški osuđenik Vinko Martinović - Štela, koji je uhapšen sinoć na graničnom prelazu kod Metkovića po međunarodnoj potjernici zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. godine u Mostaru.

Ispitivanje Martinovića zakazano je za 13.sati, nakon čega će istražni sudija spis vratiti Županijskom državnom tužilaštvu radi podizanja optužnice ili eventualne dopune istrage.

Martinović, Hrvat iz BiH, nedavno je pušten iz italijanskog zatvora, nakon što je odslužio dvije trećine osamnaestogodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u BiH.

Protiv Martinovića je na snazi međunarodna potjernica, raspisana po nalogu zagrebačkoga Županijskog suda, na kojem je još od 1998. godine optužen za ubistvo jedne žene u Mostaru.

Iste godine na zagrebačkom sudu nepravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud pet dana prije njegovog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. godine ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

Haški tribunal je u januaru ove godine objavio odluku kojom se Martinoviću odobrava prijevremeno oslobađanje, pošto je izdržao dvije trećine kazne.On je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini i 1993. i 1994. godine. U istom procesu Mladen Naletilić, zvani Tuta osuđen je na 20 godina zatvora.

Naletilić i Martinović osuđeni su za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna u Mostaru, na čijem su čelu bili.
XS
SM
MD
LG