Dostupni linkovi

Kosovo: Nije fusnota vječna


Zamjenik kosovskog ministra vanjskih poslova Petrit Seljimi tvrdi da Priština ne namjerava vječno da nastupa uz fusnotu na međunarodnim skupovima."Nismo mijenjali ime. U dogovoru stoji da se radi o privremenom rješenju", rekao je Seljimi u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Iako dogovor nije funkcionisao na prvim regionalnim skupovima, pošto je na jednom beogradska, a na drugom prištinska delegacija nezadovoljna napustila salu, Seljimi smatra da on predstavlja pozitivan razvoj.

Dogovor je, prema njegovim rečima, doneo tri prednosti: prva je da Kosovo može na regionalnim skupovima i regionalnim organizacijama govoriti samostalno bez UNMIK-a.

Druga je, kako objašnjava, da Kosovo može učestvovati u multilateralnim sporazumima, na primer kada je riječ o izgradnji željezničke pruge, trgovini ili graničnoj bezbjednosti.I treća, dodaje Seljimi, jeste da je dogovor Kosovo usmjerio na jasan put u pravcu EU.

Seljimi je istakao da dogovor omogućava napredovanje, ukazujući na studiju o izvodljivosti za sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja sada treba da se izradi.

On je takođe kritikovao predstojeće lokalne izbore u Srbiji, koji su raspisani i na Kosovu."To je provokacija i potpuno je neprihvatljivo“, poručio je Seljimi dodajući da to predstavlja „direktno kršenje onoga što EU očekuje od kandidata".
XS
SM
MD
LG