Dostupni linkovi

U Zagrebu nastavak suđenja Tomislavu Merčepu


Saslušanjem prvih svjedoka u Hrvatskoj bi se trebalo nastaviti suđenje bivšem savjetniku u MUP-u Tomislavu Merčepu koji je optužen da je kao zapovjednik Pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za nezakonita uhićenja, mučenja, zlostavljanja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja 1991.

Zbog zauzetosti sudnica na zagrebačkom Županijskom sudu rasprava će se održati u dvorani 100 Trgovačkog suda, javlja HRT.

Merčep je nakon čitanja optužnice prije mjesec dana izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Tada je zamjenik županijskog državnog odvjetnika predložio saslušanje 32 svjedoka, među kojima i nekoliko žrtava koje su preživjele mučenja i zlostavljanja u Pakračkoj poljani. Merčepov branitelj Marko Ujević predložio je pak saslušanje 15-ak svjedoka, među kojima su i bivši dužnosnici vlade, Sabora, MUP-a i SZUP-a.

Merčep je prije četiri godine pretrpio moždani udar pa je zbog lošega zdravstvenog stanja odmah nakon uhićenja u prosincu 2010. smješten u zatvorsku bolnicu. Podizanje optužnice u lipnju prošle godine dočekao je u toplicama. Uoči čitanja optužnice neurologinja Vesna Šerić zaključila je da je Merčep sposoban sudjelovati u glavnoj raspravi.
XS
SM
MD
LG