Dostupni linkovi

Srbija: Pokušaj samospaljivanja radnika zbog neisplaćenih plata


Mile Čavić (49), jedan od radnika "Veterinarske ustanove Glutin“, koji protestuju zbog neisplaćenih zarada, zapalio se ispred zgrade Vlade Srbije kao što je i upozoravao prethodnih dana.

Do tragedije nije došlo samo zahvaljujući brzoj reakciji njegovih kolega koje su mu otele preostali benzin i strgle jaknu koja se već pretvorila u buktinju.

Niko od njih ne zna šta se dešava s radnikom Milošem Kovačevićem koji je takođe najavio samoubistvo, jer je isključio mobilni telefon.

"Ne date mi da se zapalim, ali ne možete me sprečiti da se bacim s mosta. Ja se kući ne vraćam, nemam čemu da se vratim. Jutros sam uzajmio za hleb, više ne mogu tako da živim", vikao je Čavić otimajući se iz stiska trojice kolega koje su pokušavali da ga obuzdaju, prenosi B92.

Čaviće je kao vozač radio 31 godinu u najvećem srpskom preduzeću koje se bavilo sakupljanjem i uništavanjem životinjskog otpada iz klanica. Živi s nepokretnom majkom od 74 godine, u kućerku koji je sazidao na kredit koji sad nema čime da otplaćuje. Kad se posle pokušaja samospaljivanja pojavila policijska patrola i zatražila mu dokumente, u ruke im je uz ličnu kartu gurnuo i hrpu računa.

I tokom prošlogodišnjih protesta radnika „Glutina“ radnik Vasa Juras je pred TV kamerama pretio da će se ubiti.
XS
SM
MD
LG