Dostupni linkovi

New York Times: Sarkozy previše skrenuo udesno


Dan nakon kritika američkoga lista "Wall Street Journala" francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak se našao i na meti dnevnika "The New York Timesa" koji ga optužuje da u "očajničkoj i mučnoj" izbornoj kampanji "lovi glasove krajnje desnice".

"Kampanja predsjednika Nicolasa Sarkozyja postaje lagano očajnička i poprilično mučna", piše njujorški dnevnik u uvodniku.

Kako bi nadoknadio to što u anketama zaostaje za kandidatom socijalista Francoisom Hollandeom, predsjednik Sarkozy, kandidat stranke UMP-a (desni centar), "dohvatio se useljeničkog pitanja, uvoza i prehrane francuskih muslimana", piše list te dodaje kako Sarkozy "možda misli da voditi dobru politiku znači popustiti rasističkim i ksenofobnim zahtjevima".

Sarkozy je zaprijetio povlačenjem Francuske iz Šengenskog sporazuma ako se ne počnu kažnjavati ili isključivati zemlje koje ne ispunjavaju svoje obveze. Rekao je i da je u Francuskoj previše imigranata te je komentirao oznaku "halal" na hrani (meso stoke klane prema muslimanskim vjerskim propisima).

Umjesto da se pohvali uspjesima za svojega mandata, primjerice mirovinskom reformom ili NATO-ovom operacijom u Libiji u vanjskoj politici, Sarkozy je ciljeve postavio nepotrebno nisko, piše NYT i upozorava da su Hollandeove slabosti nejasne ideje i nerealni gospodarski prijedlozi, prenijela je Hina.

Dan prije "Wall Street Journal" nazvao je ciničnima Sarkozyjeve prijedloge o pooštrenju Schengena, a njega je preimenovao u "Nicolas Le Pen" (po prezimenu predsjednice stranke krajnje desnice Marine Le Pen i njezina oca, bivšega stranačkog čelnika Jean-Marie Le Pena).
XS
SM
MD
LG