Dostupni linkovi

Obama: Nije vreme za vojnu akciju protiv Irana


Američki predsednik Barak Obama upozorio je Iran da se prostor za rešavanje spora oko iranskog nuklearnog programa diplomatskim putem "sve više smanjuje".

Obama je ovim zaoštrio retoriku uoči pregovora, ali i ocenio da nije vreme za vojnu akciju.

Iran i velike sile se spremaju za novu rundu pregovora u atmosferi pojačanog straha od vojne konfrontacije, čiji bi okidač mogao da bude Izrael.

Teheran je juče u pismu šefu diplomatije EU Ketrin Ešton zvanično zatražio da se odredi mesto i datum pregovora sa grupom zemalja koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka, poručivši da je zainteresovan za pregovore "bez preduslova i u cilju dugoročne saradnje".

SAD će, kako je napomenuo Obama, učiniti sve što mogu da se ovaj problem reši diplomatskim putem, ali na kraju moraju da imaju za stolom sagovornika koji pregovore shvata ozbiljno.

Američki predsednik je ocenio da će nove sankcije uvedene Iranu početi još jače da se osećaju tokom leta i da će naneti dodatnu štetu iranskoj privredi.

I Obama i Kameron su, međutim, istakli da, prema njihovom mišljenju, nije vreme za vojnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa.

Teheran tvrdi da iranski nuklerani program ima isključivo mirnodopsku namenu i da nije usmeren na izgradnju nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG