Dostupni linkovi

Peticija protiv vladike Filareta


Vernici u Priboju pokrenuli su inicijativu prikupljanja potpisa za peticiju podrške sveštenicima koji su "pali u nemilost" vladike Filareta, piše "Danas".

Za samo nekoliko dana peticiju je potpisalo 4.000 građana, a akcija će biti nastavljena i narednih dana prikupljanjem potpisa na štandovima i "od vrata do vrata".

Sa druge strane, u Mileševskoj eparhiji kažu za "Danas" da dosad nisu znali za ovu akciju i da niko od njih ne želi da komentariše optužbe koje se u njoj navode.

Ljubinko Gačević, inicijator akcije za prikupljanje potpisa, kaže da je glavni pokretač progona osam sveštenika u Mileševskoj eparhiji protojerej stavrofor Brane Bukvić i da je vladika Filaret saglasan s tim.

On dodaje da je sveštenicima držanje časova verske nastave bio jedini način da dobiju zdravstveno osiguranje, pošto im eparhija nije uplaćivala staž već više godina.

Prema njegovim rečima, protiv promene veroučitelja bili su i učenici i roditelji, ali pošto je za postavljanje veroučitelja u školama odgovorna Mileševska eparhija, njihove primedbe nisu urodile plodom.
XS
SM
MD
LG