Dostupni linkovi

Film KONI 2012 odgledalo 100 miliona gledalaca na internetu


Film "Koni 2012", koji je objavljen na internetu s ciljem da privuče pažnju na ratnog komandanta u Ugandi Džozefa Konija, postao je najgledaniji video ove vrste u istoriji, sa više od 100 miliona gledalaca.

Video je djelo američke dobrotvorne organizacije "Nevidljiva djeca", koja je željela da ukaže na Konija, komandanta ozloglašene Božije armije otpora (LRA), kako bi navela uticajne političare da ulože više napora i zaustave ga.

Film je na "Youtube" pogledalo više od 77 miliona ljudi, a video je veoma popularan i na servisu "Vimeo".

LRA, koja je aktivna od 1987. godine, otima djecu i primorava ih da se bore u njeno ime. U nekim slučajevima djeca su morala da pobiju svoje roditelje.Iako je teško doći do tačnih podataka, vjeruje se da je Konijeva politika dovela do otmica nekoliko desetina hiljada djece u centralnoj Africi.

Međunarodni krivični sud u Hagu u međuvremenu je proglasio krivim ratnog komandanta iz Konga Tomasa Lubangu (51) za regrutovanje i korištenje djece - vojnika 2002. i 2003. godine. Sud će naknadno izreći kaznu.

Ova presuda, prva od kada je Međunarodni krivični sud otvoren prije deset godina, mogla bi da postavi presedan za optužene zločince poput Konija, piše britanski "Telegraf".
XS
SM
MD
LG