Dostupni linkovi

Japan: Dva zemljotresa, mali cunami


Na Pacifiku istočno od Japana registrovani zemljotresi magnitude 6,9 stepeni i 6,1 stepen. Obale zahvatio cunami s talasima visine do 50 cm.

Japanska meteorološka agencija objavila je da je prvi potres registrovan u 18:08 po japanskom vremenu na udaljenosti od 210 kilometara od obala ostrva Hokaido. Hipocentar potresa je ustanovljen u podmorju, na dubini od deset kilometara.

Japanska meteorološka agencija (JMA) je pravilno upozorila da će potres izazvati plimni talas - cunami - visine od oko 50 centimetara, i dospjeti do obala prefektura Aomori, Ivate i Hokaida. Lokalne vlasti u tim oblastima pozvale su stanovnike da se prebace na bezbjednije lokacije.

Japanski mediji su prvobitno javili da je obale Hokaida zapljusnuo talas visine 10 centimetara, koji se približavao gradu Erimou na krajnjem sjeveru ostrva.

Javna televizija HNK navela je da za sada nisu registrovane nikakve promjene niti anomalije u radu dvije nuklearne centrale najbliže epicentru Onagava i Higašidori.

Pacifički centar za upozoravanje na cunamije (PTWC) je procijenio da seizmički događaj na istoku Pacifika ne može da izazove stvaranje cunamija koji bi stigao do Havaja ili čak obala Severne i južne Amerike, tako da nije bilo opšte uzbune na cunami u Tihom okeanu.
XS
SM
MD
LG