Dostupni linkovi

Moguća istraga protiv vodećih operatera u EU


Od njemačkog "Deutche telecoma", španske Telefonica SA (TEF) i još tri telekomunikacione kompanije zatraženo je da dostave informaciju regulatorima EU, koji istražuju razgovore o tehnološkim standardima između operatera.

"Zahtjev za informaciju povezan je sa načinom na koji se obavlja standardizacija za buduće usluge u oblasti komunikacija mobilnih telefona. Ovi koraci, preduzeti radi utvrđenja činjenica, ne znače da u ovoj fazi postoji zabrinutost u kršenja pravila konkurentnosti, niti na neki način unaprijed nagovještavaju događanja", navodi Antoane Kolombani portparol evropskog komesara za konkurentnost Hoakina Almunije.

Kolombani je dodao da su preostale kompanije italijanski "Telecom Italia SPA" (TIT), francuski "France telekom SA" (FTE) i britanski Vodafon group (VOD) ili udruženje mobilnih operatera širom svijeta.

Prema njegovim riječima, nije pokrenuta zvanična istraga.

Britanski dnevnik "Financial times" pisao je u današnjem izdanju da se najveće evropske telekomunikacione kompanije suočavaju sa prijetnjom istrage regulatora EU da li su njihovi čelnici na sastancima raspravljali o pitanjima vezanim za tu industriju.
XS
SM
MD
LG