Dostupni linkovi

Ankete u SAD različito o eventualnom napadu na Iran


Većina Amerikanaca ne podržava moguću vojnu akciju Izraela protiv Irana i izjašnjava se za dijalog sa Teheranom, ukazuju podaci anketiranja javnog mnjenja koje je organizovala nezavisna organizacija "World public opinion" u saradnji sa univerzitetom u Merilendu.

Međutim, prema rezultatima druge ankete, koju su izvršile agencije Rojters i Ipsos, većina Amerikanaca bi podržala vojnu akciju protiv Irana, ukoliko bi postojali dokazi da Teheran radi na proizvodnji atomskog naoružanja, čak iako bi takva akcija značila povećanje cijena goriva.

Prema anketi nezavisne organizacije "World Pablic Opinion" koja je urađena u saradnji sa univerzitetom u Merilendu, 69 odsto ispitanika smatra da SAD i njeni saveznici moraju nastave sa diplomatskim pritiskom na Teheran da odustane od svog nuklearnog programa. Čak i među pristalicama Republikanske partije 58 odsto ih je za dijalog.

Rezultati te ankete pokazuju da 49 odsto ispitanika smatra da u slučaju izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja SAD treba da ostane neutralna dok 25 odsto smatra da opravdanim to što je Vašington spreman da vojno pomogne Izraelu.

Anketiranje je izvršeno od 3. do 7. marta 2012. godine, a ispitano je 727 američkih državljana. Mogućnost statističke greške ne prelazi 4,5 odsto.

Anketa koju su izvršile agencije Rojters i Ipsos, je pokazala da je 56 odsto Amerikanaca za vojnu akciju dok je 39 protiv.

Ova anketa takođe je pokazala da bi 62 odsto Amerikanaca podržalo Izrael ukoliko bi pokrenuo vojnu akciju na Iran iz istih razloga

Anketa je obavljena između 11. i 18. marta sa 1.084 odrasle osobe širom SAD i prostor za grešku je 3,1 odsto.
XS
SM
MD
LG