Dostupni linkovi

Ahmadinedžad saslušan u parlamentu Irana


U iranskom parlamentu održano je saslušanje predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada povodom niza optužbi, uključujući i suprotstavljanje vrhovnom iranskom vođi.

Ahamdinedžad je prvi predsednik u istoriji te zemlje koji je morao da odgovara na pitanja o svojoj politici. Saslušanje je organizovano na zahtev grupe poslanika koji su tražili preispitivanje politike Ahmdinedžada koga proteklih meseci sve više napadaju oni isti ekstremisti koji su ga doveli na vlast.

Konzervativni poslanik Ali Motahari, koji je istaknuti protivnik predsednika, Ahamdinedžadu je pročitao niz pitanja na otvorenoj sednici parlamenta koju je uživo prenosio državni radio.

Jedno od najtežih pitanja odnosilo se na to što je Ahamdinedžad 11 dana odlagao izvršenje naredbe vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija da vrati na funkciju šefa obaveštajne službe Hajdara Moslehija, koga je u aprilu 2001. smenio, iako Hamnei ima poslednju reč u svim državnim pitanjima.

Od predsednika je, između ostalog, zatraženo i da objasni drastični skok cena i činjenicu da nije uspeo da obezbedi sredstva za teheranski metro, navode agencije.

Ahmadinedžad je, odgovarajući na pitanja skoro čitav sat, odbacio pokušaj poslanika da ga osramote pitanjima o inflaciji, smanjenju lojalnosti ajatolahu i njegovim argumentima u korist slabljenja islamskih pravila o odevanju žena i odnosima među polovoima.
XS
SM
MD
LG