Dostupni linkovi

Schauble: Sastanak o porezu na finansijske transakcijeNjemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da će nakon rasprave u utorak na sastanku ministara finansija svih zemalja članica biti jasnija slika u vezi s mogućnošću uvođenja poreza na finansijske transakcije.

Ministrima finansija 17 članica eurozone, koji su se sastali u ponedjeljak popodne, u utorak će se pridružiti i njihovi kolege iz ostalih zemalja članica na sastanku Vijeća za privredu i finansije. Na tom sastanku, na kojem će jedna od tema biti porez na finansijske transakcije, kao promatrač će sudjelovati i hrvatski ministar financija Slavko Linić.

Ministri finansija devet zemalja članica - Njemačke, Francuske, Austrije, Belgije, Finske, Grčke, Španije, Portugala i Italije prije mjesec dana su uputili pismo danskom predsjedništvu u kojem su zatražili da se posao oko analiziranja mogućnosti za uvođenja toga poreza dovrši do sredine godine.

Prema procjenama Evropske komisije, porezom na finansijske transakcije moglo bi se ubrati oko 60 milijardi eura godišnje, međutim nekoliko zemalja članica, u prvom redu Velika Britanija i Švedska, protive se tome porezu iz straha od bijega kapitala.
XS
SM
MD
LG