Dostupni linkovi

Sirijska opozicija pozvala na hitnu stranu vojnu intervenciju


Sirijska opozicija je pozvala u ponedeljak, nakon poslednjeg masakra u Homsu, koji se pripisuje vladinim snagama, na hitnu stranu vojnu intervenciju u Siriji.

Sirijski nacionalni savet pozvalo je „na hitnu međunarodnu i arapsku vojnu intervenciju“, uspostavljanje „zabranjene zone letenja“ i na „udare“ protiv vojnog aparata režima Bašara el-Asada, u saopštenju koje je na konferenciji za štampu u Istanbulu pročitao jedan od njegovih lidera George Sabra.

Burhan Galiun, predsednik saveta, najveće koalicije sirijske opozicije, ocenio je da „međunarodna zajednica ne može nastaviti s davanjem praznih obećanja, a Arapska liga s objavljivanjem novinskih saopštenja ako žele zaustaviti smrtonosno nasilje“.

“Vreme je da međunarodna zajednica preduzme ozbiljne i konkretne mere da bi se sprečilo nasilje”, dodao je.

Opozicioni Nacionalni savet Sirije zatražio je održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je objavljeno da je u Homsu ubijeno skoro 50 žena i dece.

Državna sirijska televizija je takođe objavila da je u Homsu nađeno najmanje 47 tela žena i dece, ali izveštava da su masakr počinile „terorističke bande“.
XS
SM
MD
LG