Dostupni linkovi

UN: Oštra debata SAD i Rusije oko Sirije


Zasedanje Saveta bezbednosti UN u ponedeljak je obeležila debata i na momente oštra rasprava između šefova diplomatija SAD Hilari Klinton i Rusije Sergeja Lavrova, koji nisu uspeli da usaglase stavove o Siriji.

Do rasprave je došlo pošto je generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao Savet bezbednosti da zauzme jedinstven stav o krizi u Siriji i pomogne sirijskom narodu da izađe iz katastrofe.

Iako su i ruski i američki šef diplomatije pozvali na zaustavljanje krvoprolića u Siriji, njihova retorika značajno se razlikovala.

Klintonova je odbacila bilo kakvo izjednačavanje ubistava koje sprovode snage režima predsednika Bašara Asada i s druge strane civila koji se nalaze pod opsadom i koji su prinuđeni da se brane.

Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov rekao je da sirijske vlasti "snose veliki deo odgovornosti", ali je naveo i da su borci pod kontrolom opozicije i ekstremisti među kojima ima i pripadnika Al Kaide takođe počinili zločine.

Lavrov je podvukao da, ukoliko je prioritet dopremanje humanitarne pomoći sirijskom narodu "onda u ovoj fazi ne bi trebalo da razgovaramo o tome ko je prvi počeo nego da pre svega uradimo sve da postignemo prekid vatre".

Klintonova je odgovorila da Savet bezbednosti "ne može da ćuti kada vlade sprovode masakr nad svojim građanima, ugrožavajući regionalni mir i bezbednosne procese".

U debati koja je usledila, generalni skretar UN Ban Ki Mun naveo je da je sukob u Siriji doveo u opasnost čitav region i izložio nasilju meštane više gradova.

Prema podacima UN, za godinu dana trajanja sukoba u Siriji poginulo je više od 7.500 ljudi.

Rusija je do sada dva puta blokirala pokušaje SAD da u Savetu bezbednosti prođe rezolucija koja bi osudila režim Bašara Asada.
XS
SM
MD
LG