Dostupni linkovi

EK: Za promenu Šengena potrebna i revizija ugovora EU



Šengenski sporazum deo je Ugovora o EU-u i za svaku promenu u tom sporazumu trebalo bi menjati ugovor, kazala je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom (Cecilia Malmstroem), povodom izjave francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija koji je zatražio reviziju šengenskog sporazuma kako bi se kaznile one države koje ne ispunjavaju svoj deo obaveza.

Sarkozi, koji je započeo izbornu kampanju za drugi predsednički mandat,
zapretio je u nedelju da bi Francuska mogla istupiti iz Šengena ako se o tome ne postigne napredak u narednih godinu dana.

"Komisija nema običaj da komentariše predizborne kampanje u zemljama članicama. Želim samo da kažem da se upravo vode pregovori o predlozima koje je Komisija iznela u septembru na zahtev članica kako bi se pojačao sistem procene, pojačalo poverenje i garantovala sloboda kretanja", rekla je Malstrom.

Najveći kamen spoticanja između Komisije i zemalja članica je u tome ko će imati glavnu reč u upravljanju šengenskim prostorom. Sada je to u potpunosti u rukama zemalja članica, a Komisija traži veću ulogu za sebe i želi da se to promeni.

Članice mogu i sada za vreme velikih sportskih nadmetanja ili političkih skupova privremeno uvesti kontrole a da pritom nemaju nikakve druge obaveze prema Komisiji i ostalim članicama osim da ih obaveste o svojoj odluci.
XS
SM
MD
LG