Dostupni linkovi

Kuznjecov: Ne rešavati interne probleme preko KAP-a



Predsednik odbora direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Aleksej Kuznjecov nije danas govorio pred skupštinskom komisijom o sudbini te fabrike, jer su sednicu tog tela napustili poslanici vladajućih partija "zbog kršenja procedure".

Kuznjecov je saopštio da je pitanje KAP-a od "velike važnosti" za Crnu Goru i da je "razočaran što su interne razmirice između članova parlamenta važnije od nacionlane ekonomije".

Sednica komisije je zakazana na zahtev Kuznjecova, ali su predstavnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića ocenili da je "prekršena procedura", da je skupština nedavnim zaključima saopštila svoj stav o KAP-u , zbog čega su uputili ruske predstavnike u fabrici aluminijuma na vladu.

Poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić se založio za predlog predsednika skupštine Ranka Krivokapića da se obraćanje ruskog menadžmenta u KAP-u obavi bez prisustva javnosti, što je predsednik komisije iz redova opozicije Andrija Mandić odbio.

Kako za dnevni red nije bilo potrebne većine, jer su protiv bili poslanici DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP), koji su napustili sednicu , nastavak je zamišljen kao obraćanje ruskog menadžmenta poslanicima, što je Kuznjecov odbio uz konstataciju da je razočaran i da ne vidi svrhu da se o ovako vaznom pitanju "koje se tiče 10 odsto" crnogorske privrede raspravlja na neformalnom sastanku.

U skupštinskom holu predstavnik ruske "En plus grupe" obratio se medijima i naveo da je tražio obraćanje poslanicima kako bi objasnio pozicju ruskog investitora i dalje planove te kompanije.

Kuznjecov je ponovio tvrdnju da je ruski investitor uložio u KAP više od 200
miliona evra, te da ga čude tvrdnje vlasti o cifri od 33 miliona evra.

Skupština Crne Gore je krajem februara prihvatila vladin predlog da država vrati deo duga KAP-a od 22 miliona od ukupno 132 na koliko su 2010. izdate države garancije.

Skupština je u usvojenim zaključima zadužila vladu da raskine ugovor sa EN plus grupom ruskog milijardera Olega Deripaske i pokrene proceduru preuzimanja KAP-a.

Ruska kompanija i vlada imaju po 29,3 odsto akcija u KAP-u.
XS
SM
MD
LG