Dostupni linkovi

Devet godina od ubistva ĐinđićaDanas se navršava devet godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, ispred Vlade Srbije. Bio je prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS). Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke (DS) u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva predsednik stranke. Đinđić je bio jedan od veterana srpske opozicije i jedan od najistaknutijih lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS), koja je porazila režim Slobodana Miloševića na saveznim i republičkim izborima 2000. godine.

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.
XS
SM
MD
LG