Dostupni linkovi

Švicarci na referendumu odbacili dulji godišnji odmor


Prema prvim rezulatima, Švicarci su na referendumu odlučili da ne žele li da im se godišnji odmor sa četiri produlji na šest tjedana. Još su predreferendumske ankete pokazivale kako je protiv produljenja godišnjih odmora oko 63 posto građana.

Pozivajući se na činjenicu da je u posljednjih 15 godina proizvodnost porasla 20 posto, a realne plaće samo 4 posto, sindikati smatraju da bi radnike trebalo nagraditi tako da im se od 2018. plaćeni godišnji odmor produlji s četiri na šest tjedana. Uspjeli su prikupiti puno više od potrebnih 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma o tom pitanju.

Uoči glasovanja poslodavci su vodili kampanju i plašili građane posljedicama odluke za dulji odmor, piše Deutsche Welle. U gotovo svim novinama i na brojnim plakatima pojavio se slogan: Više odmora - manje radnih mesta. Jedna TV reklama pokazivala je pacijenta samog u operacijskoj dvorani, a na aparatu za narkozu, na papiriću je pisalo: Nedostatak osoblja zbog novih pravila o godišnjim odmorima. Političari tvrde kako bi produljenje odmora Švicarsku koštalo najmanje šest milijardi franaka.

Od preostala četiri federalna referendumska pitanja najviše neizvjesnosti izazvao je prijedlog ekologa da se u svim švicarskim općinama broj stanova i kuća koje se koriste za odmor ograniči na najviše 20 posto stambenog fonda. Iako je federalna vlada preporučila da se prijedlog ne prihvati, izlazne ankete govore da će većina birača poduprijeti ograničenje.

Prvi rezultati pokazuju i da su Švicarci na referendumu glasali za veće restrikcije kada je riječ o održavanju prosvjeda, kao i za veće kazne za one koji ih prekrše.
XS
SM
MD
LG