Dostupni linkovi

Dve nove eksplozije na Suncu


Dve nove eksplozije na Suncu poslale su u svemir naelektrisane čestice i veće količine plazme koje bi, kada stignu na Zemlju, mogle da utiču na satelitsku komunikaciju.

Eksplozije su podvedene pod kategoriju M klase a dogodile su se juče (10. marta) popodne i rano jutros po srednjeevropskom vremenu u istoj zoni kao i eksplozije zabeležene ranije tokom nedelje.

Ove eksplozije su poslednje u nizu moćnih erupcija iz sunčeve zone AR1429 koja je bila posebno aktivna ove nedelje, navela je američka televizija MSNBC. Plazma i naelektrisane čestice koje se nazivaju koronalna masa stići će ne Zemlju u ponedeljak po američkom vremenu, navela je televizija.

Kada te čestice stignu na Zemlju, mogle bi uticati na satelitsku komunikaciju a najverovatnije će izazvati efekat aurore borealis, odnosno severne svetlosti.

Prema naučnoj klasifikaciji, sunčeve eksplozije su podeljene u pet kategorija A, B, C, M i X pri čemu su eksplozije kategorije A najslabije a kategorije X najsnažnije. Solarna oluja, odnosno eksplozija koja je u četvrtak, znatno slabije nego što se očekivalo, pogodila Zemlju završena je u petak dostigavši u završnoj fazi treću kategoriju.

Nije, međutim, bilo izveštaja o ometanjima GPS uređaja ili problema u snabdevanju električnom energijom. Severna svetlost registrovana je iznad Mičigena, Viskonsina i Sijetla - gde ta pojava nije uobičajena, izjavio je Bob Ratlidž iz meteorološke agencije NOAA.

Ista pojava viđena je i na nebu iznad Aljaske, Minesote, Severne Dakote i iznad južne hemisfere u Australiji i Novom Zelandu. Eskplozije su normalni deo 11. sunčevog ciklusa, a vrhunac se očekuje naredne godine.
XS
SM
MD
LG