Dostupni linkovi

Moguće oslobađanje Timošenko nakon odluke Evropskog suda


Bivši ukrajinski premijer Julija Timošenko i bivši ministar unutrašnjih poslova Juri Lucenko mogli bi da budu oslobođeni odlukom Evropskog suda za ljudska prava, rekao je zamjenik tužioca Renat Kuzmin.

"Kada dobijemo odluku Evropskog suda mi ćemo je proučiti i primijeniti je. Njena primjena je obaveza države", rekao je on, prenosi Itar Tass.

Kuzmin vjeruje da bi Evropski sud mogao postaviti pitanje u vezi sa Krivičnim zakonom Ukrajine koji je usvojen prije mnogo godina i još je na snazi.

"Timošenkova je optužena ne samo da je djelovala nezakonito kao premijer, već i za utaju poreza kao pojedinac i šef komercijalne kompanije", rekao je Kuzmin.

Tužilaštvo analizira informaciju o mogućoj umiješanosti Timošenkove u ubistvu poslanika Jevgenija Šlerbana i članova njegove porodice.

Ona je 11. oktobra 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlaštenja, što je rezultiralo štetom po nacionalne interese zemlje.

Timošenkovoj je zabranjeno da bude na državnim funkcijama tri godine i mora da plati kaznu od 189 miliona dolara ukrajinskoj kompaniji "Naftogas".

Ona je krajem decembra 2011. prebačena iz istražnog zatvora u kažnjeničku koloniju u regionu Harkov na istoku zemlje.
XS
SM
MD
LG