Dostupni linkovi

Mađarska: Protesti protiv vladajuće desnice


Hiljade ljudi demonstriralo je danas ispred mađarskog parlamenta pozivajući na zbacivanje premijera Viktora Orbana i njegove vlade desnog centra za koju kažu da je potkopala demokratske vrijednosti zemlje i oslabila ekonomiju.

"Danas moramo odlučno i jasno reći da Viktor Orban i njegova banda treba da idu što je prije moguće, odnosno da se uklone izborima", rekao je Peter Konija, vođa Mađarskog pokreta solidarnosti, pred oko 6.000 pristalica.

Ova grupa okuplja više organizacija koje su se pojavile prošle godine da ispune vakuum kada glavni opozicioni socijalisti nisu mogli da iskoriste gubitak podrške vladajućoj partiji.

Ovo su prve demonstracije u nizu i za i protiv vlade, što je uobičajeno u Mađarskoj uoči 15. marta kada se obilježava revolucija iz 1848. godine i neuspjeli rat za nezavisnost od Austrije.

Vladajuća partija Fideš odbacila je proteste rekavši da se vraća ekonomska stabilnost i da se uspješno radi na očuvanju političke stabilnosti.

"Masovni protesti nisu organizovani protiv socijalnih reformi koji bi natjerali vladu da se povuče", rekla je portparol Fideša Gabrijela Selmeči.

Mađarska, najzaduženija nacija istočne Evrope, u sukobu je sa EU u vezi sa više problema, što je usporilo pregovore o vitalnom zajmu sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Podrška Orbanu i njegovoj partiji pala je drastično od kada su došli na vlast 2010. godine sa dvotrećinskom većinom u parlamentu, što je bilo bez presedana.

Prema posljednjim istrživanjima, partiju Fideš podržava 25 odsto populacije, a naredni izbori bi trebalo da budu održani 2014.
XS
SM
MD
LG