Dostupni linkovi

Broj žrtava u pucnjavi američkog vojnika popeo se na 16


Američki vojnik u Avganistanu ubio je danas najmanje 16 civila u provinciji Kandahar poslije nervnog sloma, saopštili su zvaničnici.

Vojnik je napustio vojnu bazu oko tri časa iza ponoći, nakon čega je ušao u nekoliko kuća i pucao na ljude koje je zatekao. Među žrtvama ima žena i djece, prenio je Bi-Bi-Si.

NATO je izrazio saučešće porodicama žrtava i saopštio da je pokrenuo istragu o ovom "duboko žalosnom incidentu". Mještani su izjavili da je vojnik pucao u tri kuće u selu Alkozaj.

Nakon što je izvršio ubistva, vojnik se predao američkim vojnim vlastima. Na mjesto napada stigla je delegacija lokalne guvernerove kancelarije, kako bi utvrdila šta se desilo.

Lokalni mještani okupili su se u blizini baze u okrugu Pandžvaj da bi protestovali povodom ubistava, a američka Ambasada preporučila je državljanima SAD da ne putuju u ovo područje Avganistana.

Zamjenik komndanta međunarodnih snaga pod komandom NATO-a general-pukovnik Edrijan Bredšo rekao je da "ne može da objasni motivaciju za ovakvo bezosjećajno djelo".

Antiameričko raspoloženje u Avganistanu bilo je snažno i prije ovog incidenta zbog paljenja Kurana i ostalog vjerskog materijala u jednoj američkoj vojnoj bazi.

SAD su se izvinile i saopštile da je Kuran spaljen greškom, ali je u protestima praćenim nasiljem i napadima poginulo oko 30 ljudi, uključujući šest američkih vojnika.
XS
SM
MD
LG