Dostupni linkovi

Homen: Optužnice otkrivaju i političku pozadinu ubistva Đinđića


Optužnice koje su podnesene za učešće u pobuni Jedinice za specijalne operacije (JSO) otkrivaju i političku pozadinu tog čina, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen.

On je za B92 naveo da su optužnice podnesene protiv svih koji su učestvovali u organizaciji te oružane pobune.

Homen je istakao da predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i nekadašnji načelnik KOS-a Aca Tomić nisu saslušani u istrazi i nisu na optužnici zbog toga što "u demokratskim društvima tužilaštvo ne deluje na osnovu informacije da je neko kriv, već na osnovu dokaza, a njih ih nije bilo".

Homen je najavio da se može dogoditi da poslije izručenja pripadnika "zemunskog klana" optužnice budu proširene.

"Očekuje se izručenje još nekolicine u inostranstvu uhapšenih pripadnika klana i, ukoliko oni imaju neke informacije koje dovedu do novih dokaza, možda optužnice budu proširene. Do sada se događalo da pripadnici klana na različitim nivoima imaju drugačije informacije o istim događajima. Nisu svi bili u kontaktu sa istim ljudima. Čekamo da čujemo šta će reći", istakao je Homen.

Govoreći o slučaju Marka Miloševića, sina nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Homen je rekao da će sudija, koja je u Požarevcu vodila postupak protiv Marka Miloševića, biti razrešena i da je u postupku koji je trajao 12 godina bilo opstrukcije, koja je razlog za zastarevanje.
XS
SM
MD
LG