Dostupni linkovi

Državna TV: Sastanak Asada i Anana u pozitivnoj atmosferi


Sastanak sirijskog predsednika Bašara al Asada i izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana održan je u pozitivnoj atmoseferi, javila je u subotu sirijska državna televizija.

Prema izveštaju sirijske televizije Kofi Anan je došao da pregovara o prekidu vatre i okončanju nasilja u kojem je u poslednjh godinu dana poginulo više hiljada ljudi.

Kofi Anan je u Siriju stigao u trenutku kada vladine snage snažno bombarduju grad Idleb na severo-zapadu zemlje, jedno od uporišta pobune protiv sirijskog režima.

Pre nego što je imenovan za izaslanika UN i Arapske lige, Kofi Anan je upozorio na opasnosti dodatnog naoružavanja u Siriji, jer bi, prema njegovom mišljenju, to samo pogoršalo situaciju u toj zemlji. Takav stav zauzele su i SAD i Francuska.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je naglasio da su prioriteti Ananove misije momentani prekid vatre, političko rešenje problema i omogućavanje humanitarnim organizacijama pristup najugroženijim područjima.

Prema podacima sirijske UN-a, od marta, kada je počela pobuna protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, poginulo je najmanje 7.500 ljudi.
XS
SM
MD
LG