Dostupni linkovi

Rusija protiv uplitanja u unutrašnja pitanja Sirije


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je tokom susreta sa izaslanikom UN i Arapske lige za Siriju Kofijem Ananom, rekao da se Moskva protivi svakoj vrsti uplitanja u unutrašnja pitanja Sirije, saopšteno je u subotu u Moskvi.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da je tokom sastanka u Kairu naglašeno da je "neprihvatljivo" nepoštovanje međunarodnog prava i mešanje u unutrašnja pitanja Sirije.

Lavrov će se u ponedeljak sastati sa svojim kolegama iz Arapske lige, među kojima su neki oštro kritikovali stavove Rusije prema sukobu u Siriji. Rusija je zajedno sa Kinom dva puta uložila veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji, kojima se osuđuje režim sirijskog predsednika Bašara al Asada zbog nasilja nad civilima.

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta, kada je počela pobuna protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, poginulo je skoro 8.500 ljudi.

Rusija se u petak ponovo u Savetu bezbednosti UN suprotstavila predlogu rezolucije o Siriji, jer, kako je ocenila, on ne omogućava ravnotežu, odnosno ne poziva sve strane da obustave vatru.
XS
SM
MD
LG