Dostupni linkovi

Papadimos: Dogovor o restrukturiranju duga istorijski uspeh


Grčki premijer Lukas Papadimos nazvao je sporazum postignut s privatnim kreditorima po kome Grčka dobija otpis duga od 105 milijardi evra "istorijskim uspehom", u televizijskom obraćanju naciji u petak uveče.

"Prvi put Grčka ne dodaje, nego skida teret duga sa leđa svojih građana", rekao je Papadimos i dodao da on otvara "prozor nade za Grčku" za izlazak iz "najgore krize" u kojoj je bila posle rata.

Zvanična Atina u petak je objavila da je uspela da ubedi veliki broj privatnih kreditora Grčke da prihvate gubitke na njenim dužničkim hartijama.

Grčka se time, bar na neko vreme, spasava od bankrota i otvara put za nove tranše zajmova iz međunarodnog spasilačkog paketa.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je sporazum o smanjenju grčkog dužničkog bremena potpisalo 85,8 odsto privatnih investitora vlasnika grčkih obveznica.

Cilj sporazuma je da se grčki dug smanji za oko 105 milijardi evra tako što će privatni vlasnici obveznica prihvatiti gubitak od 53,5 odsto na tim hartijama i u zamenu za njih uzeti nove obveznice sa znatno povoljnijim uslovima otplate.

Grčka je uspela da izbegne nekontrolisani bankrot time što je danas dobila saglasnost velike većine privatnih kreditora da smanje njen ogroman dug, čime je otvoren put da EU i MMF počnu da joj daju novac iz drugog paketa pomoći od 130 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG