Dostupni linkovi

File: Ako BiH nastavi s promenama, SSP na dohvat rukeEvropski komesar za proširenje Štefan File danas je u Briselu ocenio da će, ako se u BIH do kraja sprovedu nužne reforme, biti "nadohvat ruke" ratifikacija Sporazuma BiH-EU o stabilizaciji i pridruživanju.

File je to rekao posle sastanka s predsednikom Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Bevanda je saopštio da je evropskom komesaru preneo šta će sve učiniti vlasti BiH da napreduju ka EU, i naglasio da će po povratku u Sarajevo preneti da se "treba uozbiljiti" i ispuniti uslove za to.

Ratifikacija SSP i rezultati u njegovoj primeni će omogućiti BIH da zatraži dodelu statusa kandidata za prijem u EU.

File je dao do znanja da su povoljni koraci u BIH učinjeni donošenjem zakona o državnoj pomoći i popisu stanovništva, i rekao da se nada da će ova godina toj zemlji doneti dobre vesti.

Evropski komesar je dodao da je premijeru Bevandi stavio do znanja da BiH mora sprovesti ključne prioritete za SSP. To su promena Ustava uz ugrađivanje klauzule o ravnopravnosti svih naroda u pravu da budu bibrani na položaje u vlasti.

File je podvukao da je nužno da BiH hitno donese državni budžet, i da opšti budžetski okvir za iduću i 2014. godinu bude na zdravoj fiskalnoj osnovi.

Bitno je i da vlasti na svim nivoima primene preporuke iz strukturnog dijaloga EU-BiH o pravosuđu.

Takođe je ukazao na nužnost da vlasti BiH poštuju sve odredbe sporazuma o viznoj liberalizaciji EU-BiH.
XS
SM
MD
LG