Dostupni linkovi

Nikovic: Poseta Orbana uoči izbora nije presedan



Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic danas je rekao da poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji uoči izbora, na poziv Saveza vojvođanskih Mađara, nije neuobičajena, već je to podstrek za vojvođanske Mađare i znak da između Srbije i Mađarske više nema sumnjičavosti.

Nikovic je rekao da je premijer Mađarske obećao da će doći u Vojvodnu krajem aprila, na poziv predsednika SVM Ištvana Pastora.

On je rekao da razume primedbe manjih mađarskih stranaka jer se Orban nije uključio u njihove kampanje, ali je ocenio da će se podrškom SVM-u, kao najvećoj stranci, izbeći rasipanje glasova.

"To je siguran znak da između Mađarske i Srbije nema više ljubomore ili sumnjičavosti", rekao je on i istakao da dve zemlje svoje manjine ne smatraju više isključivo unutrašnjim pitanjem.

Nikovic je dodao da Srbija i Mađarska imaju zajednički komitet za pitanja manjina u kojem se, kako je naveo, "ne samo toleriše, već i traži i podstiče da matična zemlja izrazi zanimanje i brigu za doborobit pripadnika svoje manjine u drugoj zemlji".

Nikovic je rekao da na ovu posetu treba gledati i kao na podstrek jednoj pro-evropskoj stranci, te je to nastavak Orbanove podrške evropskom putu Srbije.

"Orban je jasno stavio do znanja da je za pro-evropske političke struje u Srbiji, a SVM je članica pro-evropske koalicije", rekao je on.

Ambasador je rekao i da predsednik Srbije Boris Tadić često posećuje i sastaje sa Srbima u Sent Andreji, ali je dodao da srpska manjina u Mađarskoj, koja - prema njegovim procenama - ima do 5.000 pripadnika, nije dovoljno velika da formira partiju.
XS
SM
MD
LG