Dostupni linkovi

Merkel najcenjenija, Sarkozi najmanje poštovan političar među Evropljanima


Nemačka kancelarka Angela Merkel najcenjenija je među liderima pet najvećih evropskih država, dok gradjani Evrope najmanje poštovanja gaje prema francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju.

Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazalo je da 93 odsto građana tih zemalja zna ko je Sarkozi, a 92 odsto zna za Angelu Merkel.

Ipak, francuski predsednik dobio je samo 33 odsto pozitivnih i 58 odsto negativnih mišljenja, dok nemačka kancelarka ima 50 odsto dobrih i 41 odsto loših ocena.

Britanski premijer Dejvid Kameron poznato je ime za 88 odsto ispitanika i ima podjednak procenat dobrih i loših mišljenja, 44 odsto.

Među novim imenima na političkoj sceni, italijanski premijer Mario Monti poznat je za 74 odsto ispitanika, a o njemu dobro i loše mišljenje ima po 36 odsto.

Španski premijer Marijano Rahoj najmanje je poznat među petoro evropskih lidera, pošto je s njegovim radom upoznato 63 odsto ispitanika. Rahoj ima 27 odsto pozitivnih i 34 odsto negativnih mišljenja.

Istraživanje je sproveo institut BVA za francuski dnevnik "20minit" (20minutes), od 20. do 29. februara na internetu, na uzorku od 4.217 osoba starijih od 15 godina.
XS
SM
MD
LG