Dostupni linkovi

Izrael od SAD zatražio posebno oružje za napad na Iran


Izraelske vlasti od SAD-a su zatražile posebne bombe za razaranje bunkera i zrakoplove cisterne koje bi omogućile da se unaprijedi njihova sposobnost napada na iranska podzemna nuklearna postrojenja, izjavio je izraelski dužnosnik.

Takav je zahtjev upućen u vrijeme kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio u posjetu Washingtonu, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, potvrdivši na taj način napise u medijima.

S obzirom na osjetljivost tog pitanja, neimenovani je dužnosnik izraelska izvješća, prema kojima bi SAD uvjetovao isporuku traženih sredstava u zamjenu za obećanje da neće napasti Iran tijekom ove godine, nazvao nerealnima. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na pitanje jesu li Izraelci zatražili oružje odgovorio je da nije bilo ni prijedloga ni dogovora vezano uz to.

No nakon povratka iz Washingtona izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će pružiti priliku sankcijama protiv Teherana pa sljedećih dana ili tjedana neće napasti iranske nuklearne pogone. Netanyahu je nagovijestio kako bi Izrael mogao pribjeći sili ako Teheran, koji niječe opravdanost sumnji da u tajnosti nastoji razvirti atomsku bombu, nastavi prkositi diplomatskom pritisku da zauzda svoj nuklearni program.
XS
SM
MD
LG