Dostupni linkovi

Grčka: Postignut dogovor o obveznicama sa investitorima


Grčka je uspješno okončala dogovor o razmjeni obveznica radi smanjenja ogromnog dugovanja i izbjegavanja bankrota zbog čega bi evrozona zapala u novu krizu.

Grčki zvaničnici navode da je uspješno postignuta minimalna saglasnost sa privatnim investitorima da bi dogovor bio usvojen, uprkos bojazni da bi sporazum mogao propasti čime Atina ne bi ispunila uslove neophodne za prijem drugog paketa finansijske pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Neimenovani grčki zvaničnik rekao je da se više od 80 odsto privatnih investitora saglasilo sa planom što je iznad procenta neophodnog za usvajanje dogovora.

Najvećom restrukturom duga u istoriji privatni kreditori prihvatiće gubitak vrijednosti svojih investicija od 74 odsto i time će Grčkoj biti smanjeno više od 100 milijardi evra javnih dugovanja.

Rezultate ponude kasnije tokom dana objaviće grčki ministar finansija Evangelos Venizelos na konferenciji za novinare nakon čega će pozvati ministre finansija evrozone.

Cilj otpisivanja dugovanja od 107 milijardi evra, zajedno sa velikim paketom smanjenja troškova u javnom sektoru, jeste smanjenje grčkih dugovanja sa 160 odsto od bruto domaćeg proizvoda na 120,5 odsto do 2020. godine.

Atina je prvi paket finansijske pomoći od EU i MMF dobila 2010. godine u visini od 109 milijardi evra./kraj/dl
XS
SM
MD
LG