Dostupni linkovi

EPCG upozorava da rizikuje bankrot zbog dugova KAP-a


Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Enriko Malerba upozorio je u četvrtak da ta kompanija rizikuje bankrot zbog dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) za utrošenu struju.

Malerba je apelovao da se što pre donese konačna odluka u vezi sa dugovima KAP-a od više od 32 miliona evra, i poručio da za elektroenergetsku kompaniju "više nije prihvatljivo" da fabrika aluminijuma redovno ne izmiruje račune za utrošenu struju, jer "rizikuje bankrot i probleme sa servisiranjem građana i privrede."

"Kada bi EPCG nastavila da na ovaj način 'podržava' KAP, naša kompanija bi rizikovala da uđe u bankrot", upozorio je Malerba nakon sednice uprave EPCG, i najavio da je ta kompanija spremna da preduzme sve zakonske odluke kako bi zaštitila svoj interes.

On je naveo da je EPCG zbog dugova KAP-a prinuđena da uvozi električnu energiju iz susednih zemalja, koja je za fabriku aluminijuma duplo niže od tržišne, zbog čeka EPCG gubi 2 miliona evra mesečno.

KAP je u velikim finansijskim problemima sa dugom od preko 350 miliona evra. Država je preuzela deo duga kompanije kod evropskih banaka, i pokrenula proceduru preuzimanja kompanije od ruskog partnera Centralnoevrospke aluminijumske kompanije (CEAK) koju kontroliše milijarder Oleg Deripaska.

Rusi od vlade traže 200 miliona evra za izlazak iz kompanije, koliko su, kako tvrde, uložili od 2006. godine, kada su je kupili. Država i CEAK imaju većinski paket akcija u KAP-u, po 29,3 odsto.
XS
SM
MD
LG