Dostupni linkovi

Egipat: Počinje suđenje NVO aktivistima


U Kairu danas počinje novo suđenje grupi od 43 člana nevladinih organizacija, među kojima je i troje Srba, pod optužbom da su se bavili zabranjenim aktivnostima i ilegalno primali novac iz inostranstva.

Prvi pokušaj sudjenja bio je 26. februara kada je na samom početku odloženo posle izuzeća sudija.

Sudski postupak protiv 43 člana nevladinih organizacija, među kojima je 16 Egipćana i 27 stranih državljana, doveo je do krize u odnosima između SAD i njihovog bliskog saveznika Egipta.

Posle višemesečnog pritiska Vašingtona, 13 optuženih stranih državljana, uključujući šestroro Amerikanaca, dobili su dozvolu da napuste Kairo, pošto su prošle nedelje platili kauciju, što je izazvalo gnev u Egiptu.

Ostali optuženi stranci su napustili zemlju još ranije.

Zabrana napuštanja Egipta ukinuta je posle izuzeća sudija zbog intervencije vlasti.

"Hjuman rajts voč" je apelovao na Egipat da odustane od optužbi protiv nevladinih organizacija, medju kojima su "Nacionalni demokratski institut", "Medjunarodni republikanski institut" i "Fridom haus".

"Egipatske sudije su ranije uvek štitile nevladine organizacije i odbacivale ispolitizovane optužbe protiv disidenata", izjavio je Džo Stork, zamenik direktora "Hjuman rajts voča" za Bliski istok i sever Afrike, u saopštenju koje prenosi AFP.

"Ovo je prilika da se okonča jedna ispolitizovana saga odbacivanjem slučaja dok parlament sastavlja novi zakon kojim će biti legalizovane mirne aktivnost nevladinih organizacija", naveo je on.
XS
SM
MD
LG