Dostupni linkovi

Čurkin: NATO da se izvini zbog civilnih žrtava u Libiji


Rusija je zatražila da se NATO izvini zbog civilnih žrtava tokom prošlogodišnje pobune u Libiji i optužila je libijsku vladu za podršku centru za obuku sirijskih pobunjenika, na šta su SAD i Libija oštro reagovale.

Taj verbalni sukob jedan je u nizu pokazatelja podele u međunarodnoj zajednici u odnosu prema događajima na Bliskom istoku, a posebno pobuni u Siriji.

Rusija i Kina optužile su NATO da je prekoračio svoj mandat u Savetu bezbednosti koji je taj savez ovlastio da zaštiti civile u Libiji tokom prošlogodišnje pobune, i oštro su se suprotstavile sličnoj akciji u Siriji.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da je njegova zemlja dobila informacije da u Libiji postoji "centar za specijalnu obuku sirijskih revolucionara" koji funkcioniše uz podršku vlasti te zemlje.

Čurkin nije izneo detalje, već je izrazio zabrinutost zbog "nekontrolisanog širenja libijskog oružja u regionu" i rekao da obučavanje boraca za napad na sirijsku vladu podriva stabilnost na Bliskom istoku.

On je rekao da želi da te teme razmatra u prisustvu libijskog premijera Abdurahima el-Keiba, koji se neposredno pre toga obratio Savetu bezbednosti UN i govorio o izazovima sa kojima se Libija suočava posle 42-godišnje diktature režima Moamera Gadafija.

Odgovarajući na Čurkinove optužbe, El-Keib je kazao da problem "koji se tiče krvi Libijaca ne bi smeo da bude meta političke propagande bilo koje zemlje protiv drugih država".

"Nadam se da razlog za razmatranje ovog pitanja neće biti ometanje ili sprečavanje međunarodne zajednice da reaguje u drugim zemljama čiji narod vladari masakriraju i ubijaju", kazao je libijski premijer, jasno aludirajući na Siriju.
XS
SM
MD
LG