Dostupni linkovi

Ježić svjedoči na suđenju Sanaderu


U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu svjedoči njegov nekadašnji prijatelji, a sada ključni svjedok USKOK-a, Robert Ježić, javlja HRT.

Opisujući svoj odnos sa Sanaderom Ježić je rekao kako su se upoznali 2001. godine u stranci, a od 2009. su postali veoma bliski. Na pitanje tužitelja Ježić je rekao da ga je Sanader te godine tražio da mu učini uslugu - preko njegove tvrtke omogući organizirati primitak od 10 milijuna eura od strane MOL-a za savjetničke usluge. Pristao je, a nije razmišljao o posljedicama te odluke, posvjedočio je Ježić.

Ježić, bivši vlasnik Diokija i riječkog Novog lista, u istrazi je svjedočio da je dio MOL-ova mita Sanaderu isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki. No, Sanaderovi odvjetnici više su puta isticali da je tereteći bivšeg premijera Ježić želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima se tereti za teška kaznena djela. Ježić se, među ostalim, zajedno sa Sanaderom tereti i u aferi Dioki.

Sanader je optužen za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih, dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke primio 3,6 milijuna kuna provizije od 140 milijuna šilinga kredita koji je Hrvatska dobila od te austrijske banke.

Bivši čelnik Hypo banke prošlog je tjedna u svjedočenju detaljno govorio o Eugenu Laxi, kojemu je navodno isplaćena provizija, iako se u prijašnjim svjedočenjima te osobe nije mogao sjetiti. Tužiteljstvo tvrdi da je Hypo banka Laxi 1995. isplatila milijunske provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama za novac koji je primio Sanader. USKOK je navodio kako je grafološkim vještačenjem utvrđeno da to nije Laxin potpis, no on je u međuvremenu preminuo. Kulterer je tada zamolio sud da se njegovo svjedočenje odgodi zbog hitnih poslova u Beču.
XS
SM
MD
LG