Dostupni linkovi

Iran odbacuje optužbe da razvija nuklearno naoružanje


Ambasador Irana pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Ali Asgar Soltanie odbacio je optužbe Zapada da Teheran radi na izradi nuklearnog naoružanja.

On je dodao da Iranu nije potrebna nikakva atomska bomba.

"Nama ne treba nikakva atomska bomba. Uvek smo bili protiv nuklearnog naoružanja, a i dalje ćemo to biti", naglasio je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"U okviru međunarodnih organizacija, poput IAEA,uvek smo kritikovali one države koje poseduju atomsko naoružanje.

Pre svega, cionistički režim u Izraelu, koji bez ikakve posledice poseduje takvo naoružanje", dodao je Soltanie.

Kao dokaz za svoje tvrdnje o civilnoj prirodi nuklearnog programa, on je naveo da je njegova zemlja bila suočena sa više od 100 nenajavljenih inspekcija i 4.000 dana inspekcija IAEA, tokom kojih ništa sumnjivo nije pronađeno.

Izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da u sporu sa Iranom oko nuklearnog programa diplomatija ni sankcije ne donose rezultate i da je vojna opcija sve bliža, iranskog ambasadora, kako je rekao, uopšte ga ne brine.

"Međunarodna zajednica je zabrinuta u vezi mahinacija cionista i njihovog nuklearnog naoružanja. Zbog toga je ova politika dvostrukih aršina cionističke vlade Izraela smešna. Vreme je da međunarodna zajednica jednoglasno uputi jasan signal protiv izraelskog nuklearnog naoružanja. Taj režim se ne optužuje nigde i ne podleže ničijoj kontroli. Ovo mora da se menja", poručio je Soltanie.

On smatra da ni IAEA s tim u vezi nije ispunila svoje obaveze.
XS
SM
MD
LG