Dostupni linkovi

Crveni polumjesec: Baba Amr pust i razrušen


Humanitarni konvoj sirijskoga Crvenog polumjeseca, u kojem je i podtajnica UN-a za humanitarna pitanja Valeri Amos, ušao je u razrušenu četvrt grada Homsa Baba Amr i utvrdio kako su gotovo svi stanovnici otišli.

Nakratko je mogla ući u četvrt Baba Amr koja je mjesec dana bila pod opsadom i topničkom paljbom prije nego su je vladine snage osvojile 1. ožujka. UN-ova dužnosnica je htjela ući u četvrti koje drži naoružana oporba, ali nije to mogla učiniti iz sigurnosnih razloga, rekla je njezina glasnogovornica Amanda Pitt.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao joj je pak da može ići kamo hoće, istaknula je glasnogovornica.

U bombardiranju četvrti Baba Amr, koja je sve do svog pada bila simbol pobune, ubijeno je oko 700 ljudi a tisuće su ranjene.

Prema novim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u gušenju pobune u Siriji koja je izbila prije gotovo godinu dana, poginulo je 8.458 ljudi, uglavnom civila.

Sirijski doministar nafte Abdo Hussameldin prebjegao je u Jordan nakon što se njegova snimka u kojoj izražava svoje pritivljenje režimu predsjednika Bašara al-Asada pojavila na youtubeu.
XS
SM
MD
LG