Dostupni linkovi

CIK: Putin i zvanično pobednik


Centralna izborna komisija Rusije (CIK) u sredu uveče je objavila zvanične rezultate predsedničkih izbora, prema kojima je pobednik premijer Vladimir Putin, sa osvojenih 63,6 odsto glasova.

Na sednici CIK, predsednik Vladimir Čurov je kazao da je Putin osvojio 45 miliona 602 hiljade i 75 glasova birača, od oko 110 miliona građana upisanih u biračke spiskove.

Čurov je kazao na sednici komisije da su posmatrači šangajske organizacije za saradnju, u koju ulaze Rusija, Kina, Kazahstan, Uzbegistan, Tadžigistan i Kirgizija, kao i posmatrači Zajednice nezavisnih država (bivše sovjetske republike osim pribaltičkih zemlaja i Gruzije) ocenili da su izbori bili pošteni i legitimni.

Osnovni stav evropskih posmatrača, iznetih na konferenciji za novinare u utorak je da izbori nisu bili fer.

"Mada su kandidati mogli da sprovode predizbornu kampanju bez prepreka, uslovi su bili na strani jednog od kandidata, premijera Vladimira Putina", kazao je na konferenciji za novinare šef misije Parlamentarne skupštine OEBS Tini Koks.

"Na izborima nije bilo realne konkurencije, nisu postojali jednaki uslovi za sve kandidate. Po našoj oceni, ti izbori su bili nepošteni, bez obzira na neke inovacije u biračkom sistemu", izjavio je koordinator misije evropskih posmatrača Tonino Picula.

Posmatrači OEBS su negativno ocenili i proces prebrojavanja glasova zbog kršenja procedure, na oko trećini glasačkih mesta gde su prisustvovali.
XS
SM
MD
LG